10 STVARI KOJE  BI SVAKI MUŠKARAC TREBAO ZNATI O RAKU PROSTAT

“Movember” – brkati studeni je mjesec u kojem se već tradicionalno želi podići svijest i važnost borbe protiv raka prostate.

Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka. Rak prostate spada u jedan od najčešćih oblika karcinoma kod muškaraca. Javlja se najčešće kod muškaraca starijih od 50 godina, te se rizik obolijevanja povećava sa starenjem. U početnoj fazi nema vidljivih simptoma zbog činjenice da se karcinom razvija polako te se simptomi bolesti javljaju u uznapredovaloj fazi.

Ovo su neke od činjenica koje bi svaki muškarac trebao znati o raku prostate:

 1. Rak prostate je vodeći uzrok raka kod muškaraca u Hrvatskoj.  Zadnjih godina bilježimo preko 2700 novih slučajeva na godinu.  Prije samo sedam godina taj je broj bio čak za 1000 manji!
 2. Rak prostate je 3.  vodeći uzrok smrti od zloćudnih bolesti kod muškaraca u Hrvatskoj. Osmi je od deset vodećih uzroka smrti muškaraca od svih bolesti i stanja u Hrvatskoj. Svake godine od raka prostate umre više od 800 oboljelih.
 3. Šanse za dobivanje raka prostate su 1:3 ako muška osoba ima samo jednog bliskog krvnog srodnika oboljelog od raka prostate (otac, brat). Rizik raste na 83% ukoliko muška osoba ima dva oboljela bliska krvna srodnika. Ukoliko ima tri bliska krvna srodnika oboljela od raka prostate, gotovo je sigurno da će dotična osoba i sama oboljeti od raka prostate (97%).
 4. Rizik od raka prostate povećava se s dobi. Rak prostate je rijedak kod muškaraca mlađih od 40 godina. Većina slučajeva se javlja u muškaraca u dobi između 60 i 80 godina s vrhom incidencije u dobnoj skupini od 65 do 69 godina ( preko 600 slučajeva!)
 5. Nema primjetnih simptoma raka prostate dok je u ranoj fazi. To je najvažniji razlog zašto je pravodobno i redovno testiranje na rak prostate presudno za smanjenje smrtnosti od ove bolesti. Svaki muškarac s 40 i više godina treba obaviti godišnje testiranje na rak prostate.
 6. Rak prostate koji je u uznapredovalijoj fazi može dati simptome.
  1. Simptomi koje obvezno treba prijaviti obiteljskom liječniku, ali koji nisu specifični za karcinom prostate nego se mogu javiti i kod nekih drugih bolesti prostate, odnosno urogenitalnog sustava su:
   • učestalo mokrenje noću
   • otežano započimanje mokrenja
   • nepotpuno izmokravanje
   • značajna promjena u kvaliteti ili količini sjemene tekućine
   • pojava boli kod ejakulacije
   • gubitak potencije ili libida
 7. Testiranje na rak prostate uključuje jednostavan krvni test  prostata specifičnog antigena (PSA) i liječnički pregled prostate digitorektalnim pregledom (DRP).  Za izvođenje oba testa potrebno je ukupno 10-ak minuta, a pokriva ih zdravstveno osiguranje.
 8. Prije uvođenja ranog otkrivanja  raka prostate putem PSA testiranja, samo 1 od 4 slučaja raka prostate bio je otkriven u ranoj fazi. Uz široku uporabu PSA testa,  oko 9 od 10 slučajeva raka prostate sada se pronađe u ranijoj fazi, dajući muškarcima priliku za borbu, odnosno veliku vjerojatnost da budu izlječeni od ove bolesti.
 9. Gotovo 100% muškaraca s dijagnozom raka prostate koji je otkriven u ranoj fazi živo je 5 godina nakon  postavljanja dijagnoze *. Od muškaraca kojima je rak prostate dijagnosticiran u kasnijim fazama bolesti, samo 30-ak % preživi 5 godina *.
 10. Pretilost je značajan čimbenik kod raka prostate. Muškarci s indeksom tjelesne mase iznad 32,5 imaju oko 1/3 veći rizik od umiranja od raka prostate. Istraživanja pokazuju da je visoka razina kolesterola snažno povezana s uznapredovalijim rakom prostate. Iako nema jasnih poveznica tipa prehrane i raka prostate, dosadašnja istraživanja u velikoj mjeri potvrđuju manji rizik od raka prostate kod ljudi koji prehranu baziraju na tzv. mediteranskom tipu prehrane s puno ribe, maslinovog ulja i rajčice.

Izloženost velikim količinama  pesticida i herbicida povezuje se s rakom prostate. Osobito se opasnim smatra metil-bromid.

 rak prostate

 

 

 

 

 

Hormon ovisni tumori: 

Zanimljivo je da su i kod muškaraca i kod žena vodeći uzroci obolijevanja od zloćudnih bolesti organi koji su ovisni o djelovanju spolnih hormona. Kao što je dojka o estrogenu, prostata o testosteronu. Nerijetko se dogodi da u istoj obitelji žena boluje od raka dojke, a suprug od raka prostate.  Budući da nisu krvni srodnici, samo po sebi nameće se mišljenje da nešto iz njihovog obiteljskog okruženja, stila života, načina prehrane, izloženosti kancerogenim tvarima na radnom mjestu ili u kući, bitno utječe na rad tih organa i dovodi do razvoja bolesti.

Iako vrijeme COVID-19 pandemije i nije idealno vrijeme djelovanja u pogledu provođenja mjera prevencije i ranog otkrivanja raka prostate, sigurni smo da je vrijeme razmišljanja i donošenja odluke da će svaki muškarac stariji od 40 godina planirati svoj prvi test ranog otkrivanja raka prostate koji uključuje:

 1. Krvni test koji mjeri razinu Prostata Specifičnog Antigena (PSA)
 2. Fizičko ispitivanje prostate ili takozvani Digitorektalni pregled (DRP)

Oba testa učinjena zajedno povećavaju točnost dijagnoze. Na temelju njihovih rezultata liječnik odlučuje što dalje i kada.

Vjerujemo da su u COVID-19 pandemiji mnogi naučili da čuvajući sebe, čuvaju i druge. Mogli bismo sobodno reći da je tako za sve bolesti. Već odavno znamo da rak ne pogađa samo jednog člana obitelji nego cijelu obitelj. Imajmo to na umu i djelujmo zajedno za dobro svih nas!

 *Ne uključuje one koji su umrli od drugih uzroka smrti, a ne od raka prostate.

Više informacija o raku prostatu pronađite ovdje.

Tekst: Hrvatska liga protiv raka.