ISTINA ILI LAŽ

Hormonske kontracepcijske pilule štite protiv spolno prenosivih bolesti.

LAŽ

Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od spolnih odnosa s nepoznatim osobama i (ili) uzajamno vjerni odnos dviju nezaraženih osoba. Djelotvornu zaštitu protiv spolno prenosivih infekcija osigurava cjepivo dok redovita uporaba kondoma umanjuje mogućnost zaraze spolno prenosivim infekcijama.

U Hrvatskoj je i za djevojčice i za dječake dostupna imunizacija protiv 6 vrsta raka uzrokovanih HPV-om.

ISTINA

Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a cijepljenje provode nadležni timovi školske medicine.

Simptomi spolnih bolesti uvijek su jasno vidljivi.

LAŽ

Sve navedene spolno prenosive bolesti ne izazivaju lako uočljive i karakteristične poteškoće, a kod infekcije klamidijom one mogu posve izostati. Simptomi su još manje uočljivi kod muškaraca. Tako se događa da zaražene osobe, ne znajući da su zaražene i ne tražeći liječničku pomoć, infekciju šire svim svojim spolnim partnerima. Ako djevojka/mladić osjeća bolnost, svrbež ili ima druge promjene kože treba se obvezno javiti svome liječniku radi otkrivanja zaraze i liječenja.

HPV se prenosi samo spolnim putem.

LAŽ

Gotovo svaka spolno aktivna osoba ovu virusnu infekciju ‘zaradi’ u nekom trenutku života, a možete je dobiti putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom spolnog odnosa. Postoje i vrste HPV-a koje se šire putem bradavica na koži, iako uopće nisu prenosive spolnim putem.

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 325 novih slučajeva raka vrata maternice.

ISTINA

Rak vrata maternice deveti je najčešći oblik raka među ženama u Hrvatskoj i treći najčešći oblik raka među ženama u dobi od 15 do 44 godine u Hrvatskoj. Godišnje se u Hrvatskoj bilježi približno 140 slučajeva smrti zbog raka vrata maternice i on je dvanaesti najčešći uzrok smrti zbog raka među ženama u Hrvatskoj. Rak vrata maternice treći je najčešći uzrok smrti zbog raka među ženama u dobi od 15 do 44 godine u Hrvatskoj.

HPV uzrokuje samo rak vrata maternice.

LAŽ

HPV može uzrokovati nekoliko vrsta raka: rak vrata maternice, rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca i rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca.

Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv čak 6 vrsta karcinoma.

ISTINA

Cjepivo je najbolja i najsigurnija prevencija od raka koje uzrokuje Humani papiloma virus. Najučinkovitije je za djevojčice i dječake u dobi od 12-13 godina, prije stupanja u prve spolne odnose.

Cijepljenje protiv HPV-a je obavezno.

LAŽ

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj nije obavezno, već preporučeno. Dostupno je kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Protiv HPV-a besplatno se mogu cijepiti djevojčice i dječaci u osmom razredu.

HPV infekcija opasna je samo za žene.

LAŽ

Muškarci nisu samo prijenosnici virusa, HPV može imati kobne posljedice i za muškarce i za žene. Osim raka vrata maternice, infekcija HPV-om može uzrokovati i rak rodnice i stidnice u žena, rak penisa u muškaraca i rak anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika u žena i muškaraca.

Genitalne bradavice uzrokovane HPV-om mogu se liječiti.

ISTINA

Ne postoji liječenje za sâm virus. Međutim, postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati, a među njima su i genitalne bradavice. Ako se ne liječe, genitalne bradavice mogu nestati, mogu ostati nepromijenjene ili mogu rasti, odnosno, može se povećati njihov broj.

Nemoguće je dobiti spolno prenosive bolesti putem oralnog seksa.

LAŽ

Spolno prenosivu bolest moguće je dobiti putem bilo kakvog seksa, neovisno radi li se o oralnom, vaginalnom ili analnom spolnom odnosu. Putem spolnog kontakta možete dobiti klamidiju, gonoreju, HPV, herpes, sifilis, HIV. Kako biste se zaštitili od spolno prenosivih bolesti, koristite zaštitu tijekom spolnog odnosa i redovito odlazite na preglede.

Muškarci se ne mogu testirati na HPV.

LAŽ

Kod muškaraca HPV obitava ispod prepucija (kožice), uz rub vanjskog spolovila i plitko u uretri. Testiranje na HPV se radi iz brisa spolovila, ušća uretre ili genitalne regije.

HPV se ne može liječiti antibioticima.

ISTINA

HPV je virus, stoga antibiotici na njega ne djeluju. Za sam virus ne postoji lijek ili tretman. Jedino se cijepljenjem protiv HPV-a infekcija može spriječiti.

Ako partner dobije dijagnozu HPV-a znači da je bio nevjeran u vezi.

LAŽ

Virus može biti prisutan u tijelu tjednima, mjesecima i godinama prije nego se postavi dijagnoza.

Samo ljudi koji mijenjaju puno partnera dobiju HPV.

LAŽ

Dovoljan je samo jedan seksualni odnos da se zaraziš HPV-om.