Prevencija HPV-a je prevencija raka

Brojni mitovi i zablude koje kolaju o spolno prenosivim bolestima nisu šala – često uzrokuju puno veće probleme. Zbog pogrešnih informacija, ali često i srama koji se povezuje uz spolno prenosive bolesti, ljudi se ne idu testirati kada uoče simptome, ne razgovaraju otvoreno sa svojim partnerima, upuštaju se u nesiguran seks i općenito ne brinu dovoljno o svom spolnom zdravlju.

Jedna od spolno prenosivih bolesti koja spada u kategoriju „ne pitaj i ne pričaj o tome“ jest humani papilomavirus ili HPV. Riječ je o jednoj od najčešćih spolno prenosivih infekcija kojom će se zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života. No, unatoč tome što je toliko česta, mnogi ne znaju osnovne informacije o HPV-u: kako se prenosi, zašto je opasan, ali i da postoji mogućnost da prevencije infekcije.

Uvodno o HPV-u

Skupinu humanih papilomavirusa ili HPV-a čini više od 100 različitih tipova virusa, od kojih 40-ak može zaraziti anogenitalno područje, što znači da su prenosivi spolnim putem.

HPV infekcije koje utječu na anogenitalno područje dijelimo u dvije kategorije – nisko ili visokorizični tipovi HPV-a. Dok niskorizični tipovi mogu uzrokovati genitalne bradavice koje nisu opasne po život, visokorizični tipovi mogu dovesti do staničnih promjena i s vremenom do razvoja raka. Tu se javlja još jedan čest mit kada je riječ o HPV-u: od raka uzrokovanog HPV-om ne obolijevaju samo žene! Iako se najčešće govori o raku vrata maternice, HPV može dovesti do razvoja raka stidnice i rodnice, kao i anusa, penisa, grla i vrata, od kojih mogu oboljeti i muškarci.

Većina HPV infekcija prolazi sama od sebe u roku od dvije godine, no ponekad je infekcija dugotrajna i ne prolazi te može dovesti do razvoja raka. Jedini stopostotni način zaštite spolnog zdravlja od HPV-a, kao i bilo koje druge spolno prenosive bolesti, jest – apstinencija. Za spolno aktivne osobe od iznimne su važnosti preventivni pregledi, odgovorno spolno ponašanje i, u slučaju HPV-a, cijepljenje.

Cijepljenje protiv HPV-a kao učinkovita zaštita od infekcije

Cijepljenje protiv HPV-a predstavlja najučinkovitiji način zaštite spolnog zdravlja od infekcije humanim papilomavirusom i, posljedično, od raka kojeg taj virus može uzrokovati. Cjepivo protiv HPV-a danas je jedino cjepivo protiv raka i štiti od čak devet genotipova HPV-a koji mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica i razvoja šest vrsta raka u muškaraca i žena.

Cijepljenje se preporučuje u osnovnoškolskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Vrlo je važno cijepiti i dječake, ne samo djevojčice, budući da i oni u odrasloj dobi mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om. Iako cijepljenje pruža zaštitu, to ne znači da je ujedno i dozvola za neodgovorno spolno ponašanje – i dalje je nužno koristiti zaštitu pri svakom spolnom odnosu te redovito ići na preventivne preglede.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Omogućivši besplatno cijepljenje i dječacima, Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je osigurala sveobuhvatnu zaštitu od HPV-a za oba spola.

Cijepljenje je omogućeno i osobama koje ne spadaju u dobnu skupinu osmoškolaca, a sve informacije o mogućnostima cijepljenja mogu dobiti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.