Stručnjaci složni: rak uzrokovan HPV-om moguće je spriječiti

Povodom obilježavanja 13. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, u organizaciji udruge SVE za NJU, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Instituta Ruđer Bošković, uz podršku međunarodne udruge ICCPA (International Cervical Cancer Prevention Association), održana je javna tribina „Testiranje na HPV“ o ulozi testiranja u prevenciji i organiziranome probiru te dijagnostici i liječenju raka vrata maternice. Organizatori su istaknuli testiranje na HPV s obzirom da će takav test biti ubuduće uključen u Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice i dio je unaprjeđivanja organiziranog probira raka vrata maternice.

Na početku tribine promotivno je prikazan edukativni animirani film o prevenciji raka vrata maternice koji je pripremila Služba za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Tom prigodom je dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković, koja je dugi niz godina aktivna u prevenciji raka vrata maternice, istaknula da Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u prevenciji time što ima organizirani probir i besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake, no da, nažalost, ne slijedi trendove u pogledu rezultata odaziva niti na kontrolne preglede, a niti na cijepljenje.

Prema podacima iz Registra za rak, u 2015. godini 280 žena je oboljelo od raka vrata maternice, od toga 32 žene mlađe od 30 godina, a 2016. umrlo je 115 žena. Cijepljenjem i kontrolnim pregledima bolest se mogla spriječiti. Onkologinja prim. mr. sc. Višnja Matković govorila je o kompleksnosti liječenja različitih stadija raka vrata maternice te naglasila kako smanjenje pobola ohrabruje i znači da s prevencijom treba nastaviti jer je rak vrata maternice bolest koju je moguće dugoročno gotovo posve iskorijeniti.

U Deklaraciji o važnosti cijepljenja koju su donijeli Hrvatska liječnička komora i Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoji da je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba koje spašava više ljudskih života od bilo koje intervencije u povijesti medicine. U tom kontekstu iznimno je važna edukacija i kvalitetno informiranje roditelja koji donose odluku o cijepljenju djece. Cijepljenje protiv HPV-a, iako besplatno i dostupno za djevojčice i dječake osnovnih, a do kraja lipnja 2019. godine i srednjih škola, još nije dovoljno poznato roditeljima i oko njega ima dosta predrasuda, nedoumica i zagovornika znanstveno neutemeljenih informacija koje plaše roditelje i obeshrabruju ih za donošenje odluke o cijepljenju.

PREVENCIJA KARCINOMA VRATA MATERNICE

Prema trogodišnjem programu imunizacije u 2019.-2021. godini, cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno, ali preporučljivo radi smanjenja rizika od HPV infekcija i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Cijepljenje protiv HPV-a ne isključuje potrebu za preventivnim ginekološkim pregledima.

Svi papilomavirusi imaju ovojnicu ili „kapsidu“ koja je izgrađena od bjelančevina naziva LI proteini. Cjepiva sadrže pročišćene LI bjelančevine za navedene tipove HPV-a koji se proizvode metodom poznatom pod nazivom „tehnologija rekombinantne DNK“. Bjelančevine su skupljene u čestice slične virusu i ne mogu uzrokovati infekciju niti bolest. Nakon što osoba primi cjepivo, imunosni sustav proizvodi protutijela protiv LI proteina. Nakon cijepljenja, imunosni sustav može brže proizvoditi protutijela nakon što je izložen stvarnim virusima.

Procjenjuje se kako je u Europi otprilike 90 posto raka anusa, 15 posto raka vulve, 70 posto vaginalnih vrsta raka i 30 do 40 posto raka penisa uzrokovano HPV-om. Tipovi HPV-a 16 i 18 uzrokuju veliku većinu raka cerviksa i anusa, a tipovi 6 i 11 uzrokuju većinu genitalnih bradavica. Daljnjih 5 tipova HPV-a (31, 33, 45, 52 i 58) može također prenositi rizik od nastanka raka (uzrokuju otprilike 20 posto raka cerviksa).

NEMA DOKAZA O UZROČNOJ POVEZANOSTI PRIMJENE CJEPIVA PROTIV HPV-A I POJAVE CRPSA ILI POTSA

Europska agencija za lijekove još je 2015. godine provela postupak detaljne znanstvene ocjene podataka povezanih s prijavama dvaju sindroma; kompleksnog regionalnog bolnog sindroma (CRPS) i sindroma posturalne ortostatske tahikardije (POTS) mladih žena u kojih su primijenjena cjepiva protiv humanog papilomavirusa. Navedenom ocjenom zaključeno je da ne postoje dokazi o uzročnoj povezanosti između cjepiva protiv HPV-a (Cervarix, Gardasil/Silgard i Gardasil 9) i razvoja CRPS-a odnosno POTS-a. CRPS je kronično bolno stanje koje zahvaća udove, dok je POTS stanje u kojem se nakon sjedanja ili ustajanja puls nenormalno povisuje, uzrokujući simptome kao što su omaglica, nesvjestica i slabost te glavobolja, bolovi, mučnina i umor. U nekih pacijenata ovi simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života. Oba sindroma javljaju se u općoj populaciji, uključujući i adolescente, neovisno o cijepljenju. Najčešće prijavljene nuspojave cjepiva protiv HPV-a odnose se na reakcije na mjestu injekcije (crvenilo, bol i oticanje).

Izvor: Pharmabiz, veljača 2019.