Digitalni newsletter “Budi mRAK roditelj”


U sklopu kampanje “Budi mRAK roditelj” u četvrtak je predstavljen digitalni newsletter usmjeren na prevenciju i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika čak šest vrsta karcinoma.

Newsletter je namijenjen primarno roditeljima koji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te mogućnosti prevencije i cijepljenja svoje djece.

“U suradnji sa zdravstvenim institucijama, liječnicima školske medicine i epidemiolozima radimo na digitalnom i zdravstvenom prosvjećivanju koje može spasiti mnoge živote”, kaže Marko Gangur iz Udruge CroMSIC.

Newsletter su osmislili studenti medicine Udruge CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu pri HLZ-u.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je digitalni newsletter na svojoj web stranici i preporučuje školama diljem Hrvatske da obavijeste roditelje o njemu. Naime, svaka škola je dužna obavijestiti roditelje i educirati ih putem liječnice školske medicine o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za sve učenike osmih razreda.

U trenutačnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covida-19, gdje zbog poštivanja epidemioloških mjera nije preporučljivo održavati sastanke u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi, digitalni newsletter je idealan odgovor i rješenje za ovo izazovno razdoblje.

Rezultati švedskog istraživanja nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine, u sklopu kojeg je promatrano više do milijuna i pol žena između 10 i 30 godina života, pokazali su da Šveđanke cijepljene protiv HPV-a dvostruko rjeđe obolijevaju od raka vrata maternice

 

Ovaj projekt ima podršku:


O kampanji

Kampanju „Budi mRAK“ provodi Udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC po cijeloj Hrvatskoj, na način da kroz zabavne i interaktivne radionice educiramo mlade o preventivnim mjerama protiv 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV u skladu s najnovijim znanstvenim informacijama. Do sada smo educirali preko 2500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.


Edukativni kutak za mRAK roditelje

ŠTO JE HPV?

prim. Tatjana Nemeth Blažić,
spec. epidemiologije, HZJZ

MUŠKARCI NISU KOMARCI

prof. dr. sc. Mihael Skerlev,
spec.dermatovenerologije, KBC Zagreb, Medicinski fakultet Zagreb

ŽELIM DA MI SE DIJETE CIJEPI JER VJERUJEM ZNANSTVENIM ČINJENICAMA, A NE MITOVIMA I PREDRASUDAMA?

Tatjana Petričević Vidović,
dr. med., spec. školske medicine, NZJZ Andrija Štampar

KAO mRAK RODITELJ RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DJETETOM O SIMPTOMIMA

Doc. dr. sc. Dražen Butorac,
spec. ginekologije, KBC Sestre Milosrdnice

 

Na putu eliminacije raka uzrokovanog HPV-om – Hrvatska i međunarodna iskustva

Dobra višegodišnja praksa u Hrvatskoj – primjer Grada Zagreba

prof. Mirela Šentija Knežević,
Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreb

Najbolje prakse u svijetu

prof. dr. sc. Stjepan Orešković,
Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi, Medicinski fakultet Zagreb“Možemo na vrijeme spasiti budućnost svoje djece”- Poslušajte naše mRAK ambasadore!Odlučio/la sam na vrijeme zaštiti zdravlje svog djeteta od raka uzrokovanog HPV-om!

INFORMIRANI PRISTANAK

kliknite na informirani pristanak, ispunite obrazac i odnesite svom liječniku školske medicine.

*CIJEPLJENJE PROTIV HPV INFEKCIJE JE U 2020. GODINI BESPLATNO ZA SVE UČENIKE I UČENICE OSMOG RAZREDA OSNOVNE
ŠKOLE TE OVISNO O RASPOLOŽIVOSTI CJEPIVA, ZA SVE OSOBE NAKON OSMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DO 25. GODINE STAROSTI.

Za sve one koji nisu u mogućnosti isprintati obrazac za informirani pristanak, dovoljno je javiti se svome liječniku školske medicine za dogovor o cijepljenju Vašeg djeteta protiv HPV-a.