Intervju za Story.hr: ZAŠTITI SE OD RAKA: Zašto je bitno cijepiti se protiv HPV-a?

Početkom nove školske godine 2023./2024., nastavlja i cijepljenje protiv HPV-a, od petog razreda osnovne škole. Za Story.hr, studentice medicine Elena Cahun i Petra Vita Kasović, koordinatorice projekta Budi mRAK! istaknule su važnost ove teme, što je HPV i kako se zaštiti od infekcije, a naglasak stavljaju na vršnjačku edukaciju i informiranje roditelja o ovoj važnoj temi.

Čak 80% spolno aktivnih ljudi zaraženo je nekim oblikom HPV-a, a 60% zaraženih dođe u kontakt s virusom tijekom prvog spolnog odnosa. Postoji više od 180 tipova humanog papiloma virusa, neki su visokorizični i ako se osoba njima zarazi, može dobiti neki od šest tipova raka – rak vrata maternice, rak rodnice, rak stidnice, rak usne šupljine, rak penisa i rak anusa. Zato je važno cijepiti i djevojčice i dječake jer pojedini karcinomi zahvaćaju oba spola. Prošle je godine objavljena studija koja je u Švedskoj pratila 1,67 milijuna žena tijekom 15 godina te je potvrđeno da ako su djevojčice cijepljene do 17. godine, rizik od raka maternice smanjen je do 88%, dok je nakon 17. godine dokazano smanjenje od 53%.

To naglašava koliko je cijepljenje važno, ali i koliko je bitno brinuti o svome zdravlju, odlaziti na redovite ginekološke kontrole i obavljati PAPA test. Zaštita je vrlo visoka ako su djeca cijepljena nakon 17. godine, ali učinkovitost je puno veća i dugotrajnija je zaštita ako se cijepe ranije. Zato je u Hrvatskoj od početka ove godine moguće cijepiti djecu od petog razreda osnovne škole – objašnjava Elena Cahun, članica Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC i nacionalna koordinatorica projekta ‘Budi mRAK’.

Više o HPV infekciji, kako se zaštiti i Budi mRAK javnozdravstvenoj kampanji, možete pročitati klikom na link: story.hr/ HPV