10 činjenica koje svatko treba znati o HPV-u

Iako je humani papilomavirus (HPV) jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, dijagnoza HPV-a može biti vrlo komplicirana i nepravedno prožeta stigmom. Istraživanja su pokazala da sram i strah koji okružuju spolno zdravlje mogu biti barijera u testiranju na spolne bolesti i tretiranju bolesti na vrijeme.

No, treba biti tako. Stručnjaci nagašavaju da informiranje o HPV-u može pomoći u „razbijanju“ straha i stigme, kao i u uspješnom liječenju infekcije.

U nastavku su najvažnije informacije o HPV-u koje svi – da, to uključuje i muškarce! – trebaju znati o HPV-u:

1. HPV je spolno prenosiva infekcija

I to jedna od najčešćih, a prenosi se tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa. Možeš se zaraziti čak i ako tvoj partner/ica ne pokazuje nikakve simptome. Za zarazu je potreban kontakt kože o kožu u intimnom području. Uporabom kondoma smanjuje se mogućnost zaraze, no kondom ne pruža potpunu zaštitu.

2. HPV je vrlo čest

Približno 79 milijuna Amerikanaca i Amerikanci ima HPV, prema procjenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Većina njih se inficira u svojim 20-im godinama. HPV je toliko čest da će se njime zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života, neovisno o spolu.

3. Mnogi liječnici neće testirati na HPV ako nema simptoma

Ginekolozi obično neće tražiti HPV tijekom redovnih pregleda upravo zato što je toliko čest. Testiranje na HPV će se provoditi ako se pojave znakovi infekcije (genitalne bradavice) ili ako se na Papa testu pokažu abnormalnosti.

4. HPV može uzrokovati rak

HPV se povezuje s nastankom nekoliko vrsta raka, među kojima je najpoznatiji rak vrata maternice, no nije i jedini. Osim raka vrata maternice, HPV je uzročnik i raka stidnice, rodnice, anusa, penisa te glave i vrata. Navedene vrste raka uzrokuju visokorizični genotipovi HPV-a, dok niskorizični mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica.

5. I muškarci se mogu zaraziti HPV-om

Česta je zabluda da je HPV samo problem žena te da muškarci s njim nemaju nikakve veze. Međutim, to nije točno jer i žene i muškarci mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om, kao i od genitalnih bradavica.

6. HPV može nestati sam od sebe

Većina HPV infekcija nestaje sama od sebe u roku od dvije godine, ako je imunološki sustav dovoljno snažan, i ne uzrokuje nikakve zdravstvene probleme. Međutim, ako vam se dijagnosticira HPV, ne uzimajte to olako. Redovito odlazite na preglede i pratite stanje kako bi ga držali pod kontrolom.

7. Postoje stotine tipova HPV-a

Skupinu HPV virusa čini više od 100 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Dijelimo ih na visokorizične, koji mogu dovesti do razvoja raka, i niskorizične, koji uzrokuju genitalne bradavice. Svaki od genotipova obilježen je brojem kako bi se razlikovao od drugih, a različiti genotipovi mogu uzrokovati različite bolesti – od genitalnih bradavice, koje nisu opasne po život, do šest vrsta raka.

8. HPV uglavnom ne pokazuje simptome i ne može se liječiti

I to ga čini još opasnijim jer osoba ne mora znati da je zaražena te tako (nenajmerno) proširiti infekciju svojim partnerima/icama. Za sam virus ne postoji lijek, no postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati. Najbolja prevencija HPV-a je cijepljenje protiv HPV-a.

9. Cijepljenje protiv HPV-a najbolja je prevencija infekcije

Sve spolno aktivne osobe trebale bi se cijepiti protiv HPV-a budući da cjepivo predstavlja najbolju dostupnu prevenciju HPV-a, a time i bolesti koje HPV može uzrokovati. Cijepljenje je najbolje provesti u osnovnoškolskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. No, ako se netko nije cijepio tada, još stigne, sve do 26. godine.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno i za dječake i za djevojčice u osmim razredima osnovne škole. Time je Hrvatska postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila besplatno cijepljenje i dječacima. Cijepljenje provode nadležni timovi školske medicine, a prije cijepljenja, u školama će se održavati roditeljski sastanci na temu HPV cijepljenja kako bi roditelji saznali sve potrebne informacije na vrijeme i iz provjerenih izvora.

10. HPV nije razlog za sram

Zbog brojnih stigmi i predrasuda koje okružuju ovaj virus, mnoge je sram uopće govoriti o njemu, što se može negativno odraziti na zdravlje. Informirajte se, educirajte i zaštitite svoje zdravlje na vrijeme.

Izvor: huffpost.com, 28.11.2017.