Zašto je cijepljenje protiv HPV-a mRAK?

Cijepljenje protiv HPV-a je u 2022. godini u Republici Hrvatskoj besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti, za sve mlade do 25. godine starosti.

Tijekom cijele školske godine mogu se cijepiti učenice i učenici 8. razreda osnovne škole.

Učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

Ovo je sedma školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a u cijeloj Republici Hrvatskoj. Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Cijepljenje protiv HPV-a preporučeno je i za djevojake i za mladiće radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Student medicine, Marko Gangur također se cijepio protiv HPV-a te nam objašnjava zašto se odlučio za cijepljenje.

Više infromacija o besplatnome cijepljenju potražite na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za dodatne informacije o besplatnom cijepljenju protiv HPVa možete se obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije podatke za kontakt možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.

Dodatne informacije o infekciji HPV nalaze se u prvom izdanju digitalnog newslettera.