HZJZ: U 2019. se protiv raka mogu besplatno cijepiti i srednjoškolci

Osim za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, cijepljenje protiv HPV-a ove je školske godine besplatno i za sve učenice i učenice srednje škole! Besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa za srednjoškolce počinje 1. siječnja te traje najdulje do 1. srpnja 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva.

Učenike i učenice u osmim razredima te srednjoj školi cijepe liječnici školske medicine nadležni za školu koju pohađaju, a njima se i roditelji i učenici mogu obratiti za sve informacije te dogovor za cijepljenje. Učenici i učenici će se cijepiti devetvalentnim cjepivom protiv HPV-a koje štiti od bolesti uzrokovanih HPV-om tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Cijepljenje je također besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu.

Ova je školska godina već treća zaredom u kojoj je besplatno cijepljenje protiv bolesti uzrokovanih HPV-om omogućeno na razini cijele Hrvatske. Programi besplatnog cijepljenja protiv HPV-a najprije su provođeni na razini pojedinih gradova i općina koje su omogućavale besplatno cijepljenje posljednjih deset godina.

POVEZANO Istraživanje: svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati šest vrsta raka

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se i djevojkama i mladićima jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om, među kojima je čak šest različitih vrsta raka. Osim toga, HPV je toliko čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime u jednom trenutku svog života, stoga cijepljenje predstavlja najučinkovitiji način zaštite.

CIJEPLJENJE UČENICA I UČENIKA 8. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine na početku školske godine trebaju održati edukativni roditeljski sastanak na kojemu će roditeljima uručiti pozive na cijepljenje protiv HPV-a te odgovoriti na sva pitanja o cijepljenju protiv HPV-a. Roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, poziv će se uputiti putem škole ili njihove djece.

Roditelji potom ispunjavaju poziv na cijepljenje protiv HPV-a te ga ispunjenog vraćaju nadležnom školskom liječniku. Nakon što roditelj/staratelj potpiše pristanak na cijepljenje protiv HPV-a, učenici i učenice osmih razreda mogu na cijepljenje doći sami ili u pratnji roditelja/staratelja.

Za razliku od prethodnih godina, kada su liječnici školske medicine prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, moguće ga je preuzeti ovdje. Takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

CIJEPLJENJE SREDNJOŠKOLACA

Od ove se godine protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i učenici i učenici srednjih škola, počevši od 1. siječnja pa najdulje do 1. srpnja 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva.

Učenici i učenice zainteresirane za cijepljenje te njihovi roditelji trebaju se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju pohađaju.

Sve dodatne informacije moguće je pronaći na web stranici Službe za školsku medicini pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 9.1.2019.