Japan i cijepljenje protiv HPV-a

Odluka japanske vlasti o ukidanju preporuke o cijepljenju adolescentica protiv HPV-a  smatra se da će dovesti do dodatnih 10 800 smrtnih slučajeva od raka vrata maternice uzrokovanih HPV infekcijom visokog rizika ukoliko se takva odluka ne izmijeni, zaključak je znanstvenog rada objavljenog u prestižnom medicinskom časopisu Lancet Public Health.

Cjepivo protiv HPV-a  veliki je predmet rasprave u Japanu. Tvrdnji o mogućim nuspojavama ovog cjepiva, rezultiralo odlukom o prestanku preporučenog cijepljenja protiv HPV-a iz 2013.

Studija objavljena u Lancet Public Health u veljači prošle godine (2020.) zaključila je da bi ovakvo stajalište japanske vlade moglo dovesti čak do više od 24600 slučajeva raka vrata maternice koja su mogla biti spriječena cijepljenjem protiv HPV-a.

Na temelju demografskih i zdravstvenih podataka stanovništva Japana i incidencije raka vrata maternice u toj zemlji, znanstvenici su došli do podatka koji govore da ukoliko se trenutna politika prema cijepljenju protiv HPV-a ne promijeni, tijekom narednih 50 godina doći će do 10 800 smrtnih slučajeva od raka vrata maternice koja su mogla biti spriječena cijepljenjem protiv HPV-a.

“Ako bi vlada nastavila promovirati cjepivo protiv HPV-a u Japanu, naša studija pokazuje da bismo mogli izbjeći većinu ovih smrtnih slučajeva”, izjavila je koautorica studije Sharon Hanley, prof. na Sveučilištu Hokkaido na sjeveru Japana.

Kei Tamura, zamjenik ravnatelja ureda za imunizaciju Ministarstva zdravstva, krajem 2019. godine izjavio je u jednom intervjuu da “postoji neka vrsta unutarnjeg sukoba u tome što smo stali proaktivno preporučivati cijepljenje, ali mislim da je bolje cijepiti se”.

Humani papiloma virus uzrokuje genitalne bradavice kod muškaraca i kod žena i rak vrata maternice kod žena.
Svake godine kod oko 10 000 japanskih žena dijagnosticira se rak, dok njih gotovo 3.000 umre od njega.

Cjepni obuhvat je bio dobar kada je 2009. godine u Japanu uvedeno cjepivo protiv HPV-a te je dosegao postotak oko 70% cijepljenih adolescentica.

Međutim, od tada je pao na ispod 1 posto nakon što je ministarstvo zdravlja obustavilo svoju aktivnu preporuku o cijepljenju protiv HPV-a nakon prijava o mogućim nuspojavama, među kojima su se našli i simptomi poput bolova u mišićima, poremećaja spavanja i osjetljivosti na svjetlo i zvuk.

Djevojčice od 12 do 16 godina mogu još uvijek dobiti besplatno cjepivo protiv HPV-a ukoliko bi ga zatražili, no međutim svi ostali moraju platiti o vlastitome trošku.

U studenome 2019. Junko Mihara, zastupnica vladajuće stranke koja je i sama imala rak vrata maternice, izjavila je kako će tijekom ljetnog razdoblja 2020.  godine zastupnici otvoriti raspravu o cjepivu protiv HPV-a.  Nadalje, guvernerka Tokija Yuriko Koike i kao i osmero njenih kolega, potpisali su pismo podrške cijepljenju protiv HPV-a.

Japansko ministarstvo zdravstva krajem 2019. godine izjavilo kako radi na poboljšanju informativnih letaka o cjepivu protiv HPV-a, ali tada nije postojao jasno definirani vremenski okvir za povratak ovog cjepiva u kalendar cijepljenja.

Izvor: ChannelNewsAsia.com
Izvor: https://imunizacija.hr/