Pet činjenica koje možda ne znate o HPV-u

Mnogi se iznenade kada saznaju da je humani papilomavirus (HPV) toliko čest da će se njime zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života. I da većina njih toga neće biti niti svjesna! Razlog tomu jest što HPV u većini slučajeva ne pokazuje nikakve simptome, tako da zaraženi niti ne znaju da imaju infekciju.

Što još možda ne znate o HPV-u?

Postoji puno tipova HPV-a

Skupinu HPV virusa čini više od 100 različitih virusa, od kojih otprilike 40 može zaražiti anogenitalno područje kod žena i muškaraca, kao i područje grla i usne šupljine. Oni mogu bili niskorizični te uzrokovati genitalne bradavice ili visokorizični, koji mogu dovesti do razvoja čak šest vrsta raka i u žena i u muškaraca.

Različiti tipovi HPV-a mogu uzrokovati različite vrste raka

Visokorizični tipovi HPV-a 16 i 18 uzrokuju oko 70 posto raka vrata maternice, dok pet drugih tipova uzrokuje još 20 posto slučajeva raka vrata maternice.

No, iako se HPV najčešće povezuje uz rak vrata maternice, visokorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do razvoja još pet vrsta raka ne samo kod žena, već i kod muškaraca. Među njima su rak stidnice, rodnice, anusa, penisa i orofaringealni rak (rak stražnjeg dijela grla, uključujući i rak korijena jezika i krajnika).

HPV uzrokuje veliki porast broja slučajeva orofaringealnog raka

Iako se ovaj rak najčešće povezuje s uporabom alkohola i pušenjem, procjenjuje se da je oko 70 posto slučajeva tog raka uzrokovano HPV-om.

Orofaringealni rak češći je među muškom populacijom – američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da se godišnje u Americi dijagnosticira 3200 novih slučajeva kod žena i 13 200 slučajeva kod muškaraca.

HPV je virus i tijelo se protiv njega bori kao protiv svakog drugog virusa

Mnogi se ljudi inficiraju HPV-om i nikada ne razviju simptome niti bolest jer se imunološki sustav uspije sam izboriti s virusom. Međutim, ponekad infekcija HPV-om može biti dugotrajna te dovesti do razvoja raka. U takvim slučajevima, može proći i do 10 ili 15 godina od inicijane infekcije do razvoja bolesti.

Cjepivo protiv HPV-a pruža učinkovitu zaštitu od infekcije

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se kao siguran i učinkovit način prevencije infekcije HPV-om, a time i obolijevanja od šest vrsta raka koje HPV može uzrokovati. HPV cjepvo je najbolje primiti u osnovnoškolskoj dobi, odnosno prije stupanja u spolne odnose i kontakt s HPV-om, kada je i odgovor imunološkog sustava najbolji. Međutim, ako se niste cijepili u toj dobi, cijepljenje se svakako preporučuje i kasnije jer vas može zaštititi od onih tipova virusa s kojima niste dotada bili u kontaktu, a koji mogu uzrokovati rak i/ili genitalne bradavice.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Cijepljenje se preporučuje i dječacima i djevojčicama jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti koje uzrokuje ovaj virus.