Rak vrata maternice godišnje u Hrvatskoj odnosi više od sto života

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava – godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira oko 325 novih slučajeva obolijevanja, a od raka vrata maternice umre oko 140 žena.

Više od 80 posto slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18. Dobra vijest je što protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice i još pet drugih vrsta raka, postoji cjepivo koje učinkovito smanjuje vjerojatnost infekcije, a posljedično i razvoja raka. Nažalost, zbog nedovoljne edukacije, zanemarivanja preventivnih ginekoloških pregleda, ali i predrasuda prema cijepljenju koje proizlaze iz neznanja, preveliki broj žena još uvijek obolijeva i umire od ove bolesti.

Jedna od brojnih javnozdravstvenih akcija koja već dugi niz godina osvještava građane i građanke o prevenciji raka vrata maternice jest Dan mimoza, koji će se ove godine održati 19. siječnja u brojnim gradovima diljem Hrvatske.

Glavni cilj Dana mimoza jest osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice.

Prvi od njih je besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a ove je godine cijepljenje besplatno i za sve srednjoškolce u Hrvatskoj. Iako je česta predrasuda da od bolesti uzrokovanih HPV-om obolijevaju samo žene, odnosno da su muškarci samo prijenosnici virusa, dokazano je da i oni mogu oboljeti od genitalnih bradavica te nekoliko vrsta raka koje uzrokuje HPV. Zato je vrlo važno cijepiti oba spola jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti koje ovaj virus uzrokuje.

Drugi je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U okviru tog programa, žene se poziva na Papa test svake tri godine. Na taj se način mogu pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti, prije razvoja raka. Cilj programa je smanjiti pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice.

Prvi Dan mimoza u Hrvatskoj održan je sada već davne 2008. godine, a od tada do danas bilježi se i pad oboljelih od raka vrata maternice. To je napredak za koji je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenja i redovitih pregleda.

Izvor: zagrebonline.hr, 17.01.2019.