Što treba znati o prevenciji HPV-a?

Humani papiloma virus (HPV) prilično je prepreden. Riječ je o jednoj od najčešćih spolno prenosivih infekcija – jedna od četiri osobe ima HPV – no često ne pokazuje nikakve simptome i može nestati sam od sebe. Međutim, ne treba zaboraviti ni da neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati rak. Zbog toga liječnici preporučuju cijepljenje protiv HPV-a svim osobama, i ženama i muškarcima, u dobi između 9. i 26. godine, kako bi se zaštitili od raka uzrokovanog ovim virusom.

No, istraživanja pokazuju da neki roditelji ne žele cijepiti svoju djecu zbog straha od nuspojava cjepiva. Unatoč tome što postoje rizici kod svakog cijepljenja, dobrobiti cjepiva daleko nadmašuju potencijalne nuspojave, što potvrđuje i znanost.

Prema provedenom istraživanju, zabrinutost oko HPV cjepiva zauzela je prvo mjesto razloga zašto roditelji ne cijepe svoju djecu. „Podaci istraživanja pokazuju da sigurnost te percipirani nedostatak nužnosti takvog cjepiva, kao i nedovoljno znanja, čine čak 50 posto razloga zašto roditelji ne iniciraju HPV cijepljenje“, navodi liječnica Anna Beavis.

Znanstveno utemeljeni dokazi pokazuju da je HPV cjepivo sigurno i učinkovito, što znači da vrijedi cijepiti djecu i tako ih zaštititi od bolesti koje ovaj virus uzrokuje. Među bolestima, nalaze se genitalne bradavice te čak šest vrsta raka – rak vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa te glave i vrata.

Kao i kod svakog cijepljenja, i kod HPV cjepiva postoje određene nuspojave, no one su blage i najčešće uključuju crvenilo ili bol na mjestu uboda, oticanje na mjestu uboda. Sve su navedene nuspojave privremene i prolaze same od sebe bez ikakvog tretmana.

HPV cjepivo ispitano je u brojnim znanstvenim studijama koje su potvrdile njegovu sigurnost i učinkovitost, a i dalje se pažljivo prati.

Uvijek je važno donositi informirane odluke, a uz savjetovanje s liječnikom, donošenje odluke o cijepljenju protiv HPV-a moglo bi vam pomoći u stvaranju zdrave budućnosti bez raka.

Izvor: teenvouge.com, 05.07.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za učenike i učenice u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Informirajte se u svojoj školi o mogućnostima cijepljenja i zaštitite svoju djecu od bolesti uzrokovanih HPV-om.