90-70-90: Idealne mjere za 2030. – webinar 27.04. u 12:00h

Zašto 90-70-90?
Cilj strategije WHO-a je angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenju 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknutih ih na probir na rak vrata maternice među 70 posto žena, te na pravovremeno liječenje 90 posto žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice do 2030 godine.

U cijelome svijetu, Europi pa tako i u Hrvatskoj se tradicionalno krajem travnja obilježava tjedan imunizacije u u svrhu zaštite zdravlja svih generacija protiv različitih zaraznih bolesti. Imunizacijom svake godine spasimo milijune ljudi te je upravo cijepljenje prepoznato kao najuspješnija intervencija na području zdravstva. Ovim panelom u utorak, 27.04. želimo naglasiti važnost koju ima cijepljenje protiv HPV-a, odlazak na preventivne ginekološke preglede kao i na pravovremeno započinjanje terapije invazivnog raka vrata maternice.
Svjetska zdravstvena organizacija je unatoč pandemiji i problematici vezanoj uz koronavirus, donijela povijesnu prekretnicu u okviru Globalne strategije za eliminaciju raka vrata maternice, naglašavajući da je ovo rak koji se može na vrijeme spriječiti kroz primarnu i sekundarnu prevenciju.

Kako bismo obilježili i podržali važan povijesni trenutak usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te donošenje prve Globalne strategije o eliminaciji raka vrata maternice, pozivamo vas da nam se pridružite u sklopu Europskog tjedna imunizacije na panelu na temu „90-70-90 Idealne mjere za 2030!“, koji će se održati u utorak 27. travnja 2021. godine u 12:00h putem WebinarJama (https://event.webinarjam.com/channel/907090BudiMRAK). Sudjelovanje je besplatno.

Panelisti webinara su:
Sunčana Glavak, novinarka, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu
Doc. dr. sc. Dražen Butorac, spec. ginekologije i porodništva, subspec. ginekološke onkologije, predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ
Mr. sc. Vesna Šerpec, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja