Biser mudrosti: rak vrata maternice danas možemo spriječiti

U prostorijama Udruge SVE za NJU, u srijedu, 23. siječnja, održana je javna tribina „Biser mudrosti“, koja se već tradicionalno održava tijekom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Ove je godine fokus tribine stavljen na testiranje na HPV, koje će uskoro postati dio Nacionalnog program za rano otkrivanje raka vrata maternice te ima veliku ulogu u unaprjeđenju organiziranog probira raka vrata maternice. Danas je poznato da je humani papilomavirus ili HPV glavni uzročnik ove bolesti koja samo u Hrvatskoj pogađa gotovo 300 žena godišnje, a bitku s njom izgubi više od 100 žena.

Dr. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, pojasnila je da je snažna uzročna povezanost između dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a i pojave raka vrata maternice dovela do razvoja dijagnostičkih metoda koje su usmjerene na detekciju HPV-a, ali i cjepiva protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a besplatno je za sve učenike i učenice 8. razreda, a od ove godine mogućnost besplatnog cijepljenja imaju i svi srednjoškolci u Hrvatskoj.

Kada je riječ o testiranju na HPV, stručnjakinje su istaknule da je u planu primjena pilot projekta na području jedne županije uporabom odobrenih testova na HPV DNA u populaciji žena iznad 30 godina. Primjena na nacionalnoj razini može se razmatrati tek nakon što se pilot projekt pokaže uspješnim i ekonomski isplativim.

Dr. Magdalena Grce dugi je niz godina aktivna u prevenciji raka vrata maternice. “Hrvatska slijedi europske i svjetske trendove u prevenciji time što ima organizirani probir i besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake. Nažalost, ne slijedi trendove u pogledu rezultata odaziva niti na kontrolne preglede, a niti na cijepljenje. Pred svima je još jako puno posla kako bi mehanizmi prevencije, edukacija, cijepljenje i probir počeli davati bolje rezultate“.

Cijepljenje protiv HPV-a predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća kada je riječ o zaštiti spolnog zdravlja. Upravo je zato iznimno važna edukacija i kvalitetno informiranje roditelja koji donose odluku o cijepljenju djece. Cijepljenje protiv HPV-a, iako besplatno i dostupno za djevojčice i dječake 8. razreda osnovne, a do kraja lipnja ove godine i srednjih škola, još nije dovoljno poznato roditeljima i oko njega ima dosta predrasuda, nedoumica i zagovornika znanstveno neutemeljenih informacija koje plaše roditelje i obeshrabruju ih za donošenje odluke o cijepljenju.

Roditelji srednjoškolaca, ali i srednjoškolci koji se nisu cijepili, imaju drugu priliku razmotriti svoju odluku i reći DA zaštiti cijepljenjem protiv HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a je cijepljenje protiv šest vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci. Ono nikako ne predstavlja dozvolu za neodgovorno spolno ponašanje – i dalje je potrebno koristiti zaštitu pri svakom spolnom odnosu te redovito brinuti o svom zdravlju na preventivnim pregledima.

Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice i načinima prevencije, pogledajte u animiranom edukativnom filmu kojeg je pripremila Služba za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Tribinu su organizirali Udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinički bolnički centar Zagreb i Institut Ruđer Bošković uz podršku međunarodne udruge ICCPA (International Cervical Cancer Prevention Association).

Izvor: Udruga SVE za NJU, 23.01.2019.