Danas možemo spriječiti čak šest vrsta raka

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se 4. veljače svake godine, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti, rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka (probir) ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost od raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Upravo je rak vrata maternice jedan od najčešćih oblika raka među ženama u dobi od 15 do 44 godine u Hrvatskoj te isto tako jedan od najčešćih uzroka smrti zbog raka među ženama u istoj dobnoj skupini. Danas se pouzdano zna da je više od 80 posto slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezano s humanim papilomavirusom (HPV), odnosno HPV-om tipa 16 i 18. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira oko 325 novih slučajeva raka vrata maternice, a od njega umre oko 140 žena.

Za razliku od brojnih drugih vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci, rak vrata maternice moguće je spriječiti. Desetljeća rigoroznih znanstvenih istraživanja dovela su do razvoja cjepiva protiv HPV-a, koje uspješno smanjuje mogućnost infekcije, a time i obolijevanja od raka vrata maternice, ali i raka rodnice, stidnice, anusa, penisa i grla, od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj se provodi već 10 godina, a besplatno je za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Od ove godine, besplatno se mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke, i to do 1. srpnja. Iako je česta predrasuda da su muškarci samo prijenosnici virusa i da od bolesti uzrokovanih HPV-om obolijevaju samo žene, dokazano je da i muškarci mogu oboljeti od genitalnih bradavica te nekoliko vrsta raka koje uzrokuje HPV. Zato je vrlo važno cijepiti oba spola jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti koje ovaj virus uzrokuje.

Učenici i učenice zainteresirane za cijepljenje te njihovi roditelji trebaju se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju pohađaju. Sve dodatne informacije moguće je pronaći na web stranici Službe za školsku medicini pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo.