Cancer Research UK – cjepivo protiv HPV-a smanjuje rak vrata maternice za gotovo 90%

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa ili HPV-a smanjuje slučajeve raka vrata maternice za gotovo 90%, pokazuju to posljednji podaci.

Cancer Research UK opisao je nalaze kao “povijesne” i dodao kako ovo itekako dokazuje kako cjepivo protiv HPV-a spašava živote.

Gotovo svi karcinomi vrata maternice uzrokovani su virusima, a ovo ukazuje i daje nadu da bi cijepljenje moglo gotovo u potpunosti eliminirati ovu zloćudnu bolest.

Za stručnjake je ovo povijesni trenutak.

Dr. Vanessa Saliba, epidemiologinja konzultantica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost, rekla je da su nalazi izvanredni i pokazuju da cjepivo spašava živote, dramatično smanjujući stope raka vrata maternice među ženama. Michelle Mitchell, izvršna direktorica Cancer Research UK, rekla je: “Povijesni je trenutak vidjeti prvu studiju koja pokazuje da HPV cjepivo ima i da će nastaviti štititi tisuće žena od razvoja raka vrata maternice.”

Istraživači dodaju kako je ovo dobra vijest i za sve one koji su se cijepili protiv HPV-a jer će trebati napraviti mnogo manje testova brisa vrata maternice.

Rak vrata maternice četvrti je po učestalosti karcinom kod žena diljem svijeta, ubija više od 300.000 svake godine.

Gotovo devet od 10 smrtnih slučajeva je u zemljama s niskim i srednjim prihodima u kojima je malo pristupa probiru raka vrata maternice.

Više od 100 zemalja počelo je koristiti cjepivo u sklopu planova Svjetske zdravstvene organizacije da se približe eliminaciji raka vrata maternice.

U Velikoj Britaniji djevojčicama se nudi cjepivo u dobi od 11 do 13 godina, ovisno o tome gdje žive. Cjepivo se od 2019. nudi i dječacima.

HPV cjepivo može samo spriječiti infekciju, no ne može osloboditi tijelo od virusa nakon što je uhvaćen. HPV virusi su toliko rašireni da imunizacija mora biti usmjerena na djecu prije nego što postanu spolno aktivna.

Studija, objavljena u Lancetu, sagledavala je što se dogodilo nakon što je cjepivo uvedeno za djevojčice u Engleskoj 2008. godine. Ti su učenici sada odrasli u 20-im godinama. Studija je pokazala smanjenje i predkancerogenih izraslina i 87% smanjenja raka vrata maternice. “Utjecaj je ogroman”, rekao je profesor Peter Sasieni, jedan od istraživača na King’s Collegeu u Londonu. Smanjenje je bilo manje dramatično kada su stariji tinejdžeri cijepljeni u sklopu kampanje za nadoknađivanje. To je zato što se manje starijih tinejdžera odlučilo na cjepivo i možda su već bili seksualno aktivni. Sveukupno, studija je procijenila da je HPV program spriječio oko 450 karcinoma i 17 200 predraka.

U Hrvatskoj je također omogućeno cijepljenje protiv HPV-a te je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda do 25. godine starosti. Više informacija o samom cijepljenju možete pronaći ovdje. Više informacija o HPV infekciji možete saznati ovdje. 

Izvor: BBC

Studija je dostupna na linku.

Prijevod: Ana Pejičić Dejanović