Cijepljenje protiv HPV-a preporučljivo je i besplatno za sve osmaše i srednjoškolce

Svakog 4. ožujka obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u, jednom od najčešćih spolno prenosivih virusa, osobito u mlađoj populaciji. Tom je prilikom Glas Podravine razgovarao s dr. Jasenkom Vuljak-Vulić iz Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Dr. Vuljak-Vulić ističe kako je dosada otkriveno više od 150 tipova HPV-a, od kojih je 12 visokorizičnih tipova koji uzrokuju rak. Riječ je o uistinu široko rasprostranjenom virusu kojim će se tijekom života zaraziti gotovo svaki spolno aktivni muškarac i žena. HPV se prenosi kontaktom preko kože i sluznice, primarno spolnim putem, ali i izravnim nespolnim kontaktom.

Većina HPV infekcija povuče se sama od sebe unutar dvije godine, no dugotrajna infekcija određenim onkogenim tipovima HPV-a može dovesti do razvoja raka. Kod žena je najčešći rak vrata maternice, ali se povezuje i s anusa, vulve, vagine, penisa, te orofarinsa, što znači da oboljeti mogu i muškarci.

Najbolju zaštitu protiv HPV-a predstavlja cijepljenje protiv ovog virusa, a cijepiti se mogu i trebaju i djevojke i mladići. „Djevojčice i dječaci u dobi do uključivo 14 godina primaju dvije doze cjepiva, a nakon 15. godine cjepivo se prima u tri doze“, objasnila je dr. Vuljak-Vulić.

Cijepljenje protiv HPV infekcije je neobavezno, preporučljivo i besplatno za sve djevojke i mladiće u osmom razredu osnovne škole, a do 1. srpnja 2019. besplatno se mogu cijepiti i svi srednjoškolci. Dr. Vuljak-Vulić ističe da su osigurane dovoljne količine cjepiva te da se provedba odvija po planu.

Ministarstvo zdravlja je 2015. godine donijelo Provedbeni program imunizacije u koji je uvrstilo cijepljenje protiv HPV infekcije kao neobavezno, preporučljivo i besplatno.

Tek obuhvatom oko 80 posto ciljne skupine može se očekivati poboljšanje zdravstveno statističkih podataka

Dr. Ivica Stanišić, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, navodi da je 80-ih godina prošlog stoljeća nedvojbeno znanstveno dokazano da se kronična infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a može povezati s malignom alteracijom epitelne stanice ženskog genitalnog trakta.

Ističe i kako je pronalazak i primjena cjepiva protiv HPV-a jedno od najvećih znanstvenih dostignuća u prevenciji raka uzrokovanog HPV-om. Dodaje i kako cijepljenjem preveniramo bolest, što je općenito prioritet u svim medicinskim granama jer su troškovi liječenja uglavnom veći od troškova preventive.

Dodaje da se nada da će se pozitivan trend odaziva i dalje nastaviti jer tek obuhvatom oko 80 posto ciljne skupine može se očekivati poboljšanje zdravstveno statističkih podataka na nacionalnoj razini u svezi morbiditeta i mortaliteta bolesti uzrokovanih ovom infekcijom. Osim cijepljenja, mjere prevencije infekcije HPV-om uključuju i adekvatan zdravstveni odgoj, spolno odgovorno ponašanje, adekvatnu spolnu higijenu, kao i korištenje mehaničke zaštite prilikom svakog spolnog odnosa.

Izvor: glaspodravine.hr, 10. ožujka 2019.