„Druga prilika“ za srednjoškolce: Besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om

Udruga SVE za NJU, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokrenula je javnozdravstvenu kampanju „Druga prilika“ s ciljem informiranja i educiranja javnosti o sigurnoj i učinkovitoj prevenciji nekoliko vrsta raka koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV).

Cjepivo protiv HPV-a jedino je cjepivo protiv raka u svijetu, a u Hrvatskoj je dostupno posljednjih 11 godina. „Iako je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a do 1. srpnja ove godine i za sve srednjoškolce, procijepljenost u Hrvatskoj i dalje je nezadovoljavajuća. Jedan od razloga je i nedostatak informacija i brojne predrasude koje okružuju HPV infekciju i cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

Dosad provedena istraživanja u zemljama s visokom stopom procijepljenosti pokazuju veliku efikasnost cjepiva kroz smanjenje infekcije HPV-om i genitalnih bradavica kod adolescentica i mladih žena za više od 90 posto. U svijetu je dosad primijenjeno više od 270 milijuna doza cjepiva, a zabilježene su uglavnom blage nuspojave u obliku lokalne reakcije na mjestu uboda i privremene glavobolje.

Međutim, neznanje je i dalje jedna od glavnih prepreka u zaštiti zdravlja od bolesti uzrokovanih HPV-om. To su potvrdili i podaci istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije koje je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba proveo u suradnji s agencijom Ipsos.

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, ističe kako svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

Ove je godine do 1. srpnja besplatno cijepljenje protiv HPV-a omogućeno i svim učenicima i učenicama srednjih škola u Hrvatskoj.

Najčešća komplikacija HPV infekcije je rak vrata maternice, od kojeg je u 2018. u Hrvatskoj oboljelo 266 žena, a bitku s bolešću izgubilo njih 175. „Danas, kada nam je na raspolaganju provjerena i učinkovita prevencija bolesti uzrokovanih HPV-om, od raka vrata maternice ne bi smjela oboljeti više nijedna žena“, zaključila je psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr, 27. veljače 2019.