Što sve trebaš znati o prevenciji HPV-a?

Humani papiloma virus ili HPV jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija, osobito među mladim osobama. Procjenjuje se da će se gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života zaraziti HPV-om, a da toga neće biti niti svjesna jer HPV uglavnom ne pokazuje nikakve simptome. Iako većina HPV infekcija prolazi same od sebe unutar dvije godine, ponekad mogu ostaviti vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje, uključujući i razvoj čak šest vrsta raka od kojih mogu oboljeti i muškarci i žene.

Srećom, danas postoji mogućnost prevencije infekcije ovim opasnim virusom, i to – cijepljenjem. U nastavku pročitajte osnovne informacije koje trebate znati o prevenciji HPV-a.

Za početak – kako se HPV uopće prenosi?

HPV se prenosi intimnim kontaktom kože o kožu. Možete se zaraziti HPV-om vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je već zaražena tim virusom. Najčešće se prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa. Imajte na umu da se zaraziti možete već pri prvom spolnom odnosu ako je vaš partner/ica imao spolne odnose ranije.

Što je to HPV cjepivo?

HPV cjepivo predstavlja učinkovit način zaštite od infekcije humanim papiloma virusom, odnosno, genotipovima virusa koji su sadržani u cjepivu. Skupinu HPV virusa čini više od 100 tipova virusa, od kojih 40 može zaraziti anogenitalno područje kod žena i muškaraca.

U Hrvatskoj, cijepljenje protiv HPV-a dostupno je kao dio nacionalnog programa cijepljenja kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Više od 80 posto slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18, a cijepljenjem se on može prevenirati.

Osim toga, cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.

Tko se treba cijepiti?

Svima između 9. i 26. godine se preporučuje cijepljenje protiv HPV-a kako bi se zaštitili od genitalnih bradavica i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Cijepljenje se preporučuje u ranijoj dobi, prije stupanja u spolne odnose i prvog kontakta s virusom, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Međutim, cijepiti se moguće i kasnije – obratite se svom liječniku za sve informacije.

Koje su nuspojave cjepiva?

Dosad provedena znanstvena istraživanja jasno pokazuju da je HPV cjepivo sigurno i učinkovito, a među najčešće nuspojave spada privremena bol i crvenilo na mjestu uboda, što nije neuobičajeno kod cijepljenje bilo koje vrste.

Jedan od razloga zašto je cjepivo protiv HPV-a toliko kontroverzno jest što prevenira spolno prenosivu infekciju, zbog čega neki ljudi smatraju da nije primjereno za djecu. Međutim, upravo je u tome stvar – cjepivo najbolje djeluje ako se primjeni prije stupanja u spolne odnose. Cjepivo protiv HPV-a predstavlja ulaganje u budućnost – cijepite se na vrijeme kako biste zaštitili svoje zdravlje u budućnosti.

Istraživanja su pokazala i da HPV cjepivo ne dovodi do povećane seksualne aktivnosti kod mladih niti ranijoj seksualnoj aktivnosti, što neki također koriste kao argument protiv cijepljenja. Sve što cjepivo čini jest štiti osobu od genitalnih bradavica i šest različitih vrsta raka koje HPV može uzrokovati u odrasloj dobi.

Ako već imam HPV, može li ga cjepivo izliječiti?

Nažalost, ne. Cjepivo protiv HPV-a prije svega predstavlja način prevencije infekcije, odnosno, da do infekcije uopće ne dođe. Za HPV ne postoji lijek, no postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati. Primjerice, genitalne bradavice mogu se liječiti, kao i predstadij raka vrata maternice. U žena koje redovito odlaze na Papa test i po potrebi se prate, tegobe se mogu prepoznati prije nego što se razvije rak, što vrijedi i za druge oblike raka povezanih s HPV-om.

Trebam li i dalje ići na Papa test ako sam primila cjepivo?

Svakako! Papa test je i dalje vrlo važan način za otkrivanje i prevenciju raka vrata maternice. Cjepivo protiv HPV-a obuhvaća najčešće tipove HPV-a, no i dalje ne obuhvaća sve, zbog čega je nužno imati na umu i druge oblike prevencije, među koje spada i redoviti Papa test.

Trebaju li se i muškarci cijepiti protiv HPV-a?

Da! Unatoč čestoj zabludi, HPV ne predstavlja problem samo za žene, a muškarci nisu samo prijenosnici ovog virusa. I oni mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om zbog čega se nužno cijepiti i dječake i djevojčice u za to primjerenoj dobi.