Zašto je važna prevencija HPV-a

HPV infekcija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti koja, ako se ne liječi, može ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje, među koje spada i rak. Srećom, danas je dostupna učinkovita prevencija ove infekcije, i to cijepljenjem. Cijepljenje protiv HPV-a sada se provodi na nacionalnoj razini te je dio nacionalnog programa cijepljenja. Također je dobrovoljno i preporučeno od strane kako domaćih, tako i međunarodnih zdravstvenih organizacija i stručnjaka.

Cijepljenjem možemo spriječiti genitalne bradavice, rak vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa, penisa i grla.

Zašto cijepiti i muškarce?

Osim raka vrata maternice, stidnice i rodnice, infekcija HPV-om može dovesti i do razvoja raka penisa, anusa te glave i vrata, zbog čega su u riziku od bolesti uzrokovanih HPV-om i muškarci, a ne samo žene, kako se često smatra. Pojavnost HPV povezanih bolesti je u porastu kod oba spola, a budući da cjepivo ima licencu za uporabu i kod žena i kod muškaraca, cijepiti je potrebno i jedne i drugi u za to primjerenoj dobi.

Različiti genotipovi HPV-a

Najznačajniji genotipovi za nastanak dobroćudnih promjena poput genitalnih bradavica su HPV tipa 6 i HPV tipa 11. Najznačajniji genotipovi za nastanak raka vrata maternice su HPV tipa 16 i HPV tipa 18.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa preporučuje se u osnovnoškolskoj dobi, prije stupanja u spolne odnose, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji.

Uz cjepivo, preporučuje se započeti s probirom za rak vrata maternice u 21. godini života i nastaviti do 65. godine života žene, bez obzira jesu li primile cjepivo ili ne. Osim toga, i Papa test je jako važan. To je prva karika koja upozorava da su nastale promjene na stanicama.

U Hrvatskoje je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za dječake i djevojčice u osmom razredu osnovne škole, kada ga provode nadlženi timovi školske medicine. Važno je cijepiti oba spola jer i žene i muškarci u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

Izvor: sretna.story.hr, 25.03.2016.