U Centru za zdravlje mladih besplatni ginekološki pregledi i cijepljenje protiv HPV-a

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka. Cjepivo protiv HPV-a štiti od raka vrata maternice za čak 90% i do kraja ove godine besplatno je za mlade od 15 do 25 godine. U Zagrebu se cijepljenje protiv HPV-a organizira u Heinzlovoj 62a, u Centru za zdravlje mladih, svakog ponedjeljka od 15:30 do 18:30. Osim cijepljenja protiv HPV-a, od ponedjeljka 11.04. u Centru za zdravlje mladih za sve studentice u Gradu Zagrebu koje nemaju svog ginekologa bit će osigurani besplatni ginekološki pregledi ponedjeljkom i srijedom od 15:00h do 20:00h.

HPV je najčešća spolno-prenosiva infekcija. Virusna bolest u kojoj oboli 80% spolno aktivne populacije, a već 60% oboli prilikom prvog spolnog kontakta. Ta infekcija može prolongirati u bolest. Može uzrokovati 6 vrsta različitih karcinoma. Oko 300 žena u Hrvatskoj oboli od raka vrata maternice, a oko 100 umre. HPV uzrokuje i rak grla koji je u porastu.

U suradnji Grada Zagreba, Doma zdravlja Zagreb -istok, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, Centra za zdravlje mladih Zagreb i “mRAK” kampanje pokrenut je cjepni punkt u Heinzlovoj 62A, gdje se svi zainteresirani mogu doći cijepiti.

Cjepivo je dostupno za sve mlade osobe od 15 do 25 godina. Dobrovoljno je i besplatno. U Zagrebu je početkom dostupnosti cjepiva odaziv bio niži, sada je oko 40% odaziva. Također bilježi se velik odaziv studenata koji samostalno donose odluku hoće li se cijepiti. Cjepivo prema znanstvenim dokazima štiti preko 90% raka vrata maternice. Cjelokupna studija je dostupna je na linku.

BESPLATNI GINEKOLOŠKI PREGLED I SAVJETOVANJE O SPOLNOM I REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU

Za sve koji se žele cijepiti, koji imaju neko pitanje ili trebaju savjet o reproduktivnom zdravlju, u Centru za zdravlje mladih u Heinzlovoj 62a dostupno je besplatno savjetovanje od ponedjeljka. Za cijepljenje, kao i ginekološke preglede, potrebno je izvršiti prijavu putem web stranice terminko. Usluga ginekoloških pregleda bez uputnice bit će dostupna ponedjeljkom i srijedom od 15 do 20 sati za sve studentice koje u Gradu Zagrebu nemaju svog primarnog ginekologa. Više od 20.000 studenata dolazi na studij u Grad Zagreb te imaju svoje liječnike u svojim matičnim sredinama i zbog toga često zanemaruju svoje liječnike i svoje zdravlje. Osim cijepljenja i ginekoloških pregleda, u Centru za zdravlje mladih osigurano je i psihološko savjetovanje. Usluge psihiloškog savjetovanja mogu se pronaći na linku. 

Prijave za cijepljenje kao i ginekološke preglede vrše na na web stranici www.terminko.hr