Svjetska zdravstvena organizacija: Cjepivo protiv HPV-a je sigurno i učinkovito

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) sigurno je i neophodno u liječenju raka vrata maternice, naglasila je Elisabete Weiderpass, direktorica Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

Dodaje i kako neutemeljene glasine o štetnosti i opasnosti cjepiva protiv HPV-a negativno utječu na povećanje procijepljenosti, a upravo je visoka stopa procijepljenosti nužna za učinkovitu zaštitu od bolesti koje HPV uzrokuje.

Najčešće spominjana bolest uzrokovana HPV-om je rak vrata maternicesamo u 2018. godini dijagnosticirano je oko 570 tisuća novih slučajeva raka vrata maternice u svijetu. Od ove bolesti godišnje umre oko 310 tisuća žena. IARC procjenjuje da bi, ako se proces prevencije ne pojača, ova bolest do 2040. godine mogla prouzročiti oko 460 tisuća smrtnih slučajeva godišnje. Jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera koju zagovaraju znanstvenici i liječnici jest upravo cijepljenje protiv HPV-a.

No, s obzirom na globalni porast nepovjerenja u razne vrste cjepiva, i cjepivo protiv HPV-a izaziva kontroverze među populacijom. Protivnici cijepljenja ga smatraju okidačem za autoimune bolesti poput multiple skleroze, premda taj podatak nije potkrijepljen niti jednom znanstvenom studijom.

Weiderpass ističe kako je IARC predan borbi protiv te raka uzrokovanog HPV-om te da bezrezervno stoji iza podatka po kojemu je cjepivo protiv HPV-a učinkovito i sigurno.

Budući da je zaštita najučinkovitija ako se primijeni prije stupanja u spolne odnose i samim time prvog kontakta s virusom, cijepljenje se preporučuje u predadolescentnoj dobi. Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci jer i jedni i drugi mogu oboljeti od šest vrsta raka i genitalnih bradavica uzrokovanih ovim virusom.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je besplatno cijepljenje protiv HPV-a omogućila i dječacima i djevojčicama u osmim razredima osnovne škole. Odlična vijest je i da je do 1. srpnja ove godine cijepljenje besplatno i za sve srednjoškolce i srednjoškolke u Hrvatskoj. Više o tome pročitajte OVDJE.

Izvor: tportal.hr, 5.2.2019.