Imamo lijek za rak vrata maternice, ali ga ne koristimo

Rak vrata maternice i još pet vrsta raka koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV) jedine su vrste raka za koje postoji cjepivo koje dokazano u većoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Iako je postotak cijepljenje djece u školskoj godini 2017./2018. povećan za 13 posto u odnosu na godinu ranije, interes za cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini.

Upravo s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o ovom virusu i bolestima koje uzrokuje, kao i mogućnostima zaštite, Grad ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te NZZJZ Dr. Andrija Štampar organizirali su panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ te predstavili aktivnosti, ciljeve u dosadašnje rezultate programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ koji se na području Zagreba provodi jedanaestu godinu za redom.

Godišnji plan cijepljenja

Cijepljenje je besplatno i neobavezno te se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola. Tijekom 11 godina provedbe programa u Hrvatskoj cijepljeno je 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda. Usporedbe radi, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85 posto, a u Velikoj Britaniji 80 posto. Ugledni časopis The Lancet objavio je kako će se, održi li se ritam cijepljenja u tim zemljama kakav je sada, rak vrata maternice iskorijeniti do 2035. godine.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 sudjeluje u nastanku više od 99% raka vrata maternice, više od 80% raka anusa, više od 60% raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20% raka u usnoj šupljini.

„Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo stopostotnu zaštitu od sesam najčešćih genotipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Ako se započne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze u razmaku od 6 mjeseci, što uvelike utječe na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je metoda za bolesti povezane s infekcijom HPV-a, budući da osobe rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti“, upozorila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om u drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za spolne i kožne bolesti KBC Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom pri Ministarstvu zdravska RH.

Najčešći problem koji se pojavljuje u uspješnom svladavanju bolesti jest strah od mogućih nuspojava cjepiva, no postojeća cjepia pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV-om. Inače, u Hrvatskoj od raka vrata maternice, čiji je glavni uzročnik HPV infekcija, godišnje obolijeva 370, a umire više od 100 žena. I Papa testom se može otkriti rak vrata maternice. Međutim, njegov nedostatak jest što mnoge žene ne idu na redovne preglede, ali i taj što se tim pregledom često ne prepoznaju adenokarcinomi koji se pojavljuju u žena mlađih od 45 godina.

Kako se prenosi infekcija?

Infekcija HPV-om uglavnom se prenosi spolnim kontakzom, a može se prenijeti direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Infekcija HPV-om česta je među spolno aktivnim osobama te je procijenjeno da se u dobi do 50 godina više od 80% žena i muškaraca zarazi HPV-om. Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite od širenja većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože i sluznice koji nisu zaštićeni. Kako infekcija HPV-om uglavnom nema simptoma, većina zaraženih osoba toga, nažalost, nije ni svjesna.

„Zaraza HPV-om često nije praćenja simptomima – zaražena osoba najčešće ne zna da je zaražena i da je prijenosnik HPV-a, ili ima blage i nespecifične simptome svrbeža, crvenila i slično, te je jedino testom na HPV može utvrditi je li zaraza prisutna ili nije. HPV zaraza dobivena od partnera može godinama ostati u latentnom, klinički neaktivnom stadiju, a da ne uzrokuje osim inficiranosti nikakvu bolest, da bi nakon više godina latencije prešla u klinički aktivnu infekciju i u progresiju promjena na sluznicama i koži koja može, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, uzrokovati dobroćudne tumore kože i sluznica – kondilome, ili predstadij zloćudnih tumora epitela (koji su izlječivi) te karcinome (pločasti i adenokarcinom), koji su u velikom postotku izlječivi ako se otkriju prije nego što metastaziraju.

Rak vrata maternice uzrokuju tipovi visokog rizika HPV 16 i HPV 18. Sam Papa test nije dovoljan za procjenu rizika od nastanka premalignih promjena na cerviksu. Višegodišnje studije pokazale su kako nakon promjene svakoga novog partnera rizik od nastanka infekcije HPV-om raste za 15 posto“, pojasnila je dr. Anka Dorić, spec. transfuzijske medicine.

Izvor: Večernji list – Ordinacija, 24.11.2018.