Što roditelji moraju znati o prevenciji raka uzrokovanog HPV-om

Iako bi vjerojatno htjeli, roditelji ne mogu zaštiti svoju djecu od svih neželjenih događaja tijekom odrastanja, no ono što mogu učiniti jest cijepiti svoju kćer ili sina protiv HPV-a i tako im osigurati zdraviju budućnost.

Infekcija HPV-om jedna je od najčešćih virusnih spolno prenosivih infekcija kojom će se zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života. Iako je česta predrasuda da od bolesti uzrokovanih HPV-om obolijevaju samo žene (ovdje je svakako najpoznatiji rak vrata maternice), to nije istina – i muškarci su u riziku od infekcije i nastanka raka penisa, anusa, grla i vrata te genitalnih bradavica.

Humani papiloma virusi dijele se na dvije skupine:

  • HPV tipovi visokog rizika (najčešći onkogeni tipovi 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) – uzrokuju rak vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa, ali i ždrijela)
  • HPV tipovi niskog rizika – uzrokuju nastanak spolnih bradavica (šiljasti kondilomi)

Mogućnost infekcije samo djelomično ovisi o rizičnom spolnom ponašanju – HPV-om se moguće zaraziti već pri prvom spolnom odnosu sa zaraženim partnerom. Osim toga, ni kondom ne pruža potpunu zaštitu je se virus prenosi dodirom sluznice o sluznicu, što znači da se mogu zaraziti i oni dijelovi koji nisu prekriveni kondomom.

Kod dijela zaraženih osoba infekcija uzrokuje trajne, premaligne promjene sluznice koje mogu dovesti do razvoja raka. Infekcija sporo napreduje te se mjerama ranog otkrivanja (PAPA test kod žena) može na vrijeme uočiti i liječiti.

Cijepljenje protiv HPV-a u Zagrebu se provodi od 2007. godine, a 2015. godine je uvedeno u redovni Provedbeni program cijepljenja u Republici Hrvatskoj, kao preporučeno i besplatno cjepivo za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole. Cijepi se 9-valentnim cjepivom koji sadrži antigene najčešćih tipova HPV-a koji dovode do razvoja raka i nastanka genitalnih bradavica. Cijepljenje se provodi u nadležnim školskim ambulantama, a djevojčice i dječake cijepe liječnici školske medicine.

Vrata ordinacija školske i adolescentne medicine su uvijek otvorena za učenike, studente i roditelje koji se stručnjacima mogu obratiti sa svim pitanjima vezanima uz cijepljenje protiv HPV-a i zaštitu spolnog zdravlja.

Odgovore na najčešća roditeljska pitanja o cijepljenju protiv HPV-a možete pronaći u letku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a popis svih nadležnih Zavoda za javno zdravstvo na ovom linku.